Czy dieta bez glutenu i nabiału jest dla wszystkich?

Coraz więcej nas cierpi na nietolerancje laktozy i glutenu. Alergie pokarmowe utrudniają codzienne funkcjonowanie i spożywanie ulubionych produktów. Produkty mleczne i zbożowe bardzo często wywołują bóle brzucha, biegunki i skręt jelit. Odbierają radość z jedzenia nie tylko na co dzień, ale także na wakacjach. Warto dodać, że nie wszystkie hotele mogą zaoferować swoim gościom dietę bez glutenu i nabiału. O ile z nabiału można zrezygnować w hotelowej restauracji, to z glutenem bywa trudniej. Przygotowanie dań bezglutenowych i bez nabiału bywa wyzwaniem. Czasem niemożliwym do zrealizowania.

Szczególnie wtedy, gdy praca zajmuje większość część dnia. Nie ma czasu na odpoczynek i regenerację organizmu po całym dniu. Jak znaleźć czas na zakupy i przygotowywanie specjalnych dań? Warto skorzystać z cateringu dietetycznego od LightDiet, który jest dostępny w największych miastach w Polsce, takich jak Poznań, Warszawa, Kraków, Wrocław, Bydgoszcz, Olsztyn, Białystok, Bielsko Biała i Trójmiasto. A swobodne zakupy można przełożyć na weekend, mając pewność, że nie zabraknie nam pełnowartościowych posiłków. 

Dieta bez glutenu i nabiału – charakterystyka

Dieta bez glutenu i nabiału wyklucza produkty zawierające gluten i nabiał. Dostępna jest na www.lightdiet.pl aż w pięciu wariantach kalorycznych. Począwszy na 1000 kalorii, a skończywszy na 2000 kalorii. Jadłospis prócz glutenu pomija białka mleka, które bardzo często powodują alergie i uczulenia. Czy dieta jest dla każdego? Warto wiedzieć, że osoby, które nie są uczulone na białko mleka i tolerują gluten, nie powinny przechodzić na dietę bezglutenową i bez nabiałową. Dlaczego? W ten sposób można szybko przyzwyczaić organizm do braku pewnej grupy produktów. Jednak, jeśli po jakimś czasie chcielibyśmy ponownie je wdrożyć do naszego jadłospisu, może się okazać, że nabyliśmy tak zwaną nietolerancję wtórną na gluten i nabiał. Najlepszym sposobem na odświeżenie swojej diety jest po prostu ograniczenie, ale nie całkowita rezygnacja z produktów mlecznych i glutenowych.