tarta z pieczarkami i kapustą

Tarta z pieczarkami i kapustą, to wypadek przy pracy, miały być łazanki, ale w domu brak makaronu, za to nadmiar kapusty kiszonej – domowej! Jak ja kocham kapustę, od dziecka wybierałam ją zamiast słodyczy. A sok z kapusty mogłam pić zamiast wody. Pewne nawyki mam do dzisiaj, a kwaśne mogłabym jeść na okrągło. Szkoda, że moje zęby nie do końca to znoszą, bo mam nadwrażliwość, ale i z tym jakoś sobie radzę.

Co ta kapustka w sobie ma?

  • bardzo dużo witaminy C oraz witamiy z grupy B, E oraz P
  • zawiera także sole mineralne: żelazo, potas, wapń i magnez
  • sok z kapusty kiszonej działa dobrze na wrzody rzołądka oraz kaca ;) działa także oczyszczająco na organizm
  • reguluje temperaturę ciała
  • wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, pobudza apetyt
  • kapusta kiszona ma działania antyrakowe w obrębie układu pokarmowego

Mój J. mówi “jak to na co działa kapusta kiszona? Na moją żonę!” :D

Kapustę chętnie używam w kuchni, bardzo lubię surową lub jako dodatek do obiadu, jednak najlepsze są pierogi z kapustą i grzybami – mojej mamy, krokiety, kapuśniak, czy łazanki. Teraz do tego zacnego grona dołącza tarta, którą zaraz Wam przedstawię :) Może nie wygląda najpiękniej, ale zaręczam Wam, że w smaku jest wyborna.

Składniki:
na ciasto:

250 g mąki pełnoziarnistej
125 g miękkiego masła
1 jajko
50 ml wody
szczypta soli
świeży lubczyk (opcjonalnie, ale nadaje piękny aromat i smak)

farsz:

kapusta kiszona
pieczarki
2 średnie cebule
sól, pieprz
olej rzepakowy

tarta z pieczarkami i kapustą

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i wkładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i wszystko ląduje w nagrzanym piekarniku – do 180 stopni – na ok. 15 minut. Po tym czasie wyciągamy.

Kapustę chwilę obgotowujemy, aby nie straciła swoich wartości odżywczych. Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki podsmażamy razem z cebulą, dodajemy kapustę, przyprawiamy i chwilę dusimy.

Farsz wykładamy na tartę i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok.15 minut.

tarta z pieczarkami i kapustą

Smacznego!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na Bloglovin oraz na Facebooku
Możesz mnie również obserwować na Instagramie

Udostępnij: