sernik lekki jak ptasie mleczko

Cisza na blogu spowodowana jest szaloną ilością pracy, ale planuję za chwil parę odrobinę zwolnić i częściej się tutaj pojawiać :)

Dzisiaj wpadam do Was ze słodkim, ale nie przesłodzonym przepisem. Wiele miesięcy zajęło mi opracowanie receptury lekkiego jak pianka sernika. Aktualnie najczęściej robione przeze mnie ciasto i zabiera tak niewiele czasu, bo w godzinkę można się uwinąć, razem z pieczeniem. Taki lekki serniczek idealnie nadaje się do popołudniowej kawki :)

Składniki:

  • 600-700 g sera (bez dodatku cukru)
  • 5 jajek
  • pół szklanki ksylitolu
  • łyżka cukru waniliowego
  • budyń śmietankowy bez dodatku cukru
  • herbatniki (maślane, kakaowe, pełnoziarniste – wg uznania)

sernik lekki jak ptasie mleczko

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek
  2. Żółtka utrzeć z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą pianę
  3. Dodać budyń i ponownie utrzeć
  4. Po łyżce dodawać ser i ucierać mikserem
  5. Ubić pianę z białek na sztywno i połączyć delikatnie z masą serową
  6. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie herbatnikami i masą serową
  7. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ok. 50 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Ja ustawiam grzanie góra-dół
  8. Sernik studzę w piekarniku, co by nie opadł

Smacznego :)

sernik lekki jak ptasie mleczko

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na Bloglovin oraz na Facebooku
Możesz mnie również obserwować na Instagramie

Udostępnij: