Najlepsze pierogi są oczywiście mojej mamy :) Uwielbiam je miłością nieskończoną, mogłabym je jadać codziennie, pod każdą postacią. Dzisiaj postanowiłam trochę poeksperymentować, wyszło pysznie i zdrowo. Do przygotowania ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej, która powstaje z przemiału pełnego ziarna, jest też źródłem błonnika. W smaku różni się od mąki białej, ale można się do niego przyzwyczaić, mi osobiście on bardzo odpowiada.

Kolejnym dominującym składnikiem jest kasza gryczana. Zawsze jest obecna w mojej kuchni i często wykorzystywana podczas gotowania. Zawiera sporą ilość białka, witamin, wapnia, żelaza, kwasu foliowego czy magnezu. Kasza sama w sobie jest bardzo syta, lekkostrawna i nie zakwasza organizmu, zalecana dla osób z nadciśnieniem, kobiet w ciąży, czy dla diabetyków. Zawsze przed gotowaniem kaszy staram się ją dokładnie płukać zimną wodę, gdyż może zawierać sporo nieczystości. Pierogi w tej postaci mają bardzo ciekawy smak, polecam je wszystkim, którzy lubią eksperymenty w kuchni :)

Z poniższych składników wyszło mi 30 pierogów średniej wielkości.

Składniki:

Ciasto

  • 250g mąki pełnoziarnistej
  • 200ml ciepłej przegotowanej wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 1szkl kaszy gryczanej
  • 2 szkl wody (do ugotowania kaszy)
  • kilka plasterków sera typu feta
  • 2 średnie cebule
  • oliwa z oliwek
  • pietruszka
  • przyprawy: pieprz, kozieradka, listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 goździk

Mąkę łączymy z solą, wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie bardzo klejące należy dodać odrobinę mąki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, goździk oraz cebulę, którą należy lekko przyrumienić, a następnie wyrzucić przyprawy. Kaszę gotujemy do momentu, aż wsiąknie wodę, łączymy ją z cebulą oraz fetą, przyprawiamy pieprzem i kozieradką. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do farszu i dokładnie mieszamy.

Pierogi-pełnoziarniste

Ciasto należy rozwałkować, jak będzie się za bardzo kleić można podsypać mąką. Wykrawamy kółeczka, ja do tego używam szklanki i zawijamy. dodatkowo zaginam rogi, aby pierogi nie rozleciały się podczas gotowania.

pierożki

Gotujemy w osolonej wodzie, ok. 5 minut.

Smacznego!

pierogi-z-kasza-gryczana

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na Bloglovin oraz na Facebooku
Możesz mnie również obserwować na Instagramie

Udostępnij: