pasztet z selera i pietruszki

W pasztetach roślinnych rozkochałam się dzięki książce Jadłonomii, zainspirowana zaczęłam sama mieszać w garach, zmieniać proporcje, wymieniać składniki. I kiedy wydawało mi się, że nie ma nic lepszego od pasztetu z brązowej soczewicy, spróbowałam zrobić pasztet z selera. Wyszedł bardzo smaczny, ale czegoś mi w nim brakowało, a eksperymenty okazały się strzałem w dziesiątkę. Pasztet z selera i pietruszki jest dla mnie idealnym połączeniem, mogłabym go jeść codziennie.

Pasztet z selera i pietruszki
Opinie
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
55 min
Czas całkowity
1 hr
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
55 min
Czas całkowity
1 hr
Składniki
  1. seler
  2. pietruszka korzeń
  3. natka pietruszki
  4. cebula
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 szklanka kaszy jaglanej
  7. pół paczki orzechów włoskich
  8. 2 łyżki sosu sojowego
  9. sól
  10. pieprz
  11. 2 ziarenka ziela angielskiego
  12. 1 listek laurowy
  13. 2 łyżki siemienia lnianego
  14. olej ryżowy
Instrukcja
  1. seler i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce, na grubych oczkach
  2. natkę pietruszki drobno posiekać
  3. cebulę pokroić w kostkę
  4. cebulę zeszklić na oleju ryżowym razem z listkiem laurowym i zielem angielskim
  5. dodać starty seler i pietruszkę, chwilę podsmażyć, aż warzywa zmiękną, wyłowić listek i ziele
  6. kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, ugotować
  7. połączyć kaszę z warzywami
  8. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ¼ szklanki oleju ryżowego, sól, pieprz
  9. całość zblendować
  10. orzechy zmielić
  11. dodać do całości orzechy, siemię lniane oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać
  12. masę wyłożyć do keksówki i piec w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut
Mrs. Lifestyle https://mrslifestyle.pl/
Pasztet z selera i pietruszki smakuje dobrze na ciepło i na zimno, koniecznie z ogórem kiszonym :)
No nie ma lepszego, musicie koniecznie spróbować :)

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na Bloglovin oraz na Facebooku
Możesz mnie również obserwować na Instagramie

Udostępnij: