
W pasztetach roślinnych rozkochałam się dzięki książce Jadłonomii, zainspirowana zaczęłam sama mieszać w garach, zmieniać proporcje, wymieniać składniki. I kiedy wydawało mi się, że nie ma nic lepszego od pasztetu z brązowej soczewicy, spróbowałam zrobić pasztet z selera. Wyszedł bardzo smaczny, ale czegoś mi w nim brakowało, a eksperymenty okazały się strzałem w dziesiątkę. Pasztet z selera i pietruszki jest dla mnie idealnym połączeniem, mogłabym go jeść codziennie.

Pasztet z selera i pietruszki
2017-03-08 12:32:31

Przygotowanie
5 min
Gotowanie
55 min
Czas całkowity
1 hr
Składniki
- seler
- pietruszka korzeń
- natka pietruszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- pół paczki orzechów włoskich
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 łyżki siemienia lnianego
- olej ryżowy
Instrukcja
- seler i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce, na grubych oczkach
- natkę pietruszki drobno posiekać
- cebulę pokroić w kostkę
- cebulę zeszklić na oleju ryżowym razem z listkiem laurowym i zielem angielskim
- dodać starty seler i pietruszkę, chwilę podsmażyć, aż warzywa zmiękną, wyłowić listek i ziele
- kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, ugotować
- połączyć kaszę z warzywami
- dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ¼ szklanki oleju ryżowego, sól, pieprz
- całość zblendować
- orzechy zmielić
- dodać do całości orzechy, siemię lniane oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać
- masę wyłożyć do keksówki i piec w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut
Mrs. Lifestyle https://mrslifestyle.pl/
No nie ma lepszego, musicie koniecznie spróbować :)
—
Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na Bloglovin oraz na Facebooku
Możesz mnie również obserwować na Instagramie
Pingback: Przegląd miesiąca. Marzec 2017 - Mrs. Lifestyle()