Tak jest, jesień w pełni zagościła w moje progi, objawia się to ogromną chęcią na tworzenie w kuchni pięknych zapachów i samych pyszności. Wiadomo czasem chęci nie idą w parze z efektem końcowym, ale metodą prób i błędów powstają w końcu udane potrawy, którymi chętnie dzielę się z Wami. Wielokrotnie pisałam, że staram się przygotowywać takie potrawy, przez które nie muszę spędzać w kuchni za dużo czasu, inaczej męczę się, zniechęcam i tracę zapał. Minimalizm w potrawie to również jedna z moich zasad, lubię skupiać się na kilku składnikach, nie stosuję za dużo przypraw, aby nie zabić smaku, który oczekuję.

Weekend prawie się zaczął więc pora na domowe słodkości, oczywiście zrobiłam ich więcej, ale kolejne poznacie za tydzień :) Od kilku dni chodziły za mną ciastka owsiane, które uwielbiam, piekę je już od dobrych kilku lat. Są banalnie proste, delikatne i przepyszne, zaspokajają mojego robaka, który ma chętkę na słodycze :) Składniki, z których dzisiaj powstały są najczęściej przeze mnie wykorzystywane, bo ich połączenie odpowiada mi najbardziej. Oczywiście można je dowolnie zmieniać, kombinować, co kto lubi :) Dzisiaj trochę za dużo przygotowałam sobie składników na ciastka. W efekcie powstała granola, którą również uwielbiam i mam ogromny problem, kiedy ją przygotowuję, aby jej nie wpieprzyć od razu po zrobieniu, jeszcze ciepłą :D

Domowe słodycze: ciastka owsiane czy domowa granola?

Nie trzeba trzymać się ściśle proporcji, ja zawsze robię wszystko na oko i zawsze wychodzi pysznie :)

Składniki:

  • płatki owsiane
  • kilka garści orzechów laskowych
  • słonecznik łuskany
  • kilka łyżeczek miodu

Domowe słodycze: ciastka owsiane czy domowa granola?

  1. Orzechy przełożyć do woreczka i potłuc na kawałki
  2. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać, aż będą się kleić
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać łyżką ciasteczka. Powiedzmy sobie szczerze, ciasteczka nie będą najpiękniejszych kształtów, liczy się smak ;)
  4. Ciastka owsiane pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 minut

Domowe słodycze: ciastka owsiane czy domowa granola?

W przypadku granoli, wystarczy wszystko wysypać na blachę wyłożoną papierem, oraz piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia można przemieszać granolę. Przechowywać można w słoiczku, po wystudzeniu można widelcem rozdrobnić za duże kawałki.

Smacznego!

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na Bloglovin oraz na Facebooku
Możesz mnie również obserwować na Instagramie

Udostępnij: