ciasto z jabłkami pod bezą

Zdarzyło się Wam kiedyś piec ciasto w środku nocy? ;) Kilka dni temu zachciało mi się czegoś słodkiego, biegnąc do kuchni potykałam się o śpiące psy, otwierałam nerwowo szafki, które świeciły pustkami. Wiedziałam, że jeżeli za chwilę nie dostarczę sobie jakiegoś cukru, będzie źle. Tak powstało pysze ciasto z jabłkami pod bezą. Poziom skomplikowania zerowy, podczas pieczenia pachnie pięknie, najlepiej smakuje na ciepło :)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina olejku śmietankowego
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mleka

Środek:

  • 5 jabłek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • cynamon (wg. uznania)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pianka:

  • 3 białka
  • 3 łyżki ksylitolu

ciasto z jabłkami pod bezą

Wszystkie składniki na ciasto należy ze sobą połączyć czyli zagnieść, uformować kulkę, zawinąć w folię i wrzucić do lodówki na ok. 30 minut.

Jabłka obieramy, wydrążamy środek, i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier, cynamon i podsmażamy. Jabłka puszczą soki, chwilę przed zdjęciem z ognia dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy.

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy, lub po kawałku wykładamy foremkę (wcześniej ją smarujemy lub wykładamy papierem do pieczenia). Na ciasto wykładamy jabłka.

Białka należy dokładnie ubić mikserem, dodać ksylitol i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pianę należy przykryć jabłka.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy ok. 40 minut, aż wierzch się zacznie ładnie rumienić.

Ciasto z jabłkami pod bezą gotowe. Smacznego :)

Zapraszam Cię do polubienia mojego profilu na Bloglovin oraz na Facebooku
Możesz mnie również obserwować na Instagramie

Udostępnij: